Új év, új arculat

Üdvözlet az olvasónak, boldog új évet kívánok!

A 2018-as első lapszámmal egy külsejében megújult folyóiratot tart most a kezében. Évek óta terveztük, hogy évek óta folyamatosan fejlődő, de régi értékeire is büszke folyóiratunk az új idők kihívásainak is megfelelő, modernebb, ízlésesebb külsőt kapjon. A szándék, az egymásnak sokszor ellentmondó elképzelések mellett szerencsére mára a technikai lehetőségek is rendelkezésre álltak, így megvalósulhatott az a „ráncfelvarrás”, amelynek következtében lassan érett férfikorba lépő lapunk fiatalosabbá válik. Bár – mint a mondás tartja – nem a ruha teszi az embert, sokan ítélnek a külső alapján, s úgy éreztük, hogy legfőbb ideje, hogy a városban köztiszteletnek örvendő periodikum külsejében is túllépjen az igényesen szerkesztett iskolaújságok színvonalán – és mindezt áremelkedés nélkül. Reméljük, az új külső elnyeri olvasóink tetszését, de természetesen megjegyzéseiket, javaslataikat is szívesen fogadjuk.

Az arculatváltás természetesen nem jelenti alapértékeink, érdeklődési területeink megtagadását; kedvenc rovataik többségét azok olvasói ezután is megtalálják lapunkban. Néhány változtatásra természetesen a tematikában is lehet számítani, elsősorban azért, hogy tágítsuk a horizontot, és új olvasókat is meghódíthassunk. 13 év, 150 rész és ugyanennyi bemutatott élőlény után egy időre elbúcsúztatjuk a Védendő védtelenek sorozatot, de jelen lapszámunkban még gyönyörködhetnek a széria legszebb fotóiban. (Ez nem azt jelenti, hogy a jövőben ne foglalkoznánk környékünk természeti környezetével, csak a ezt más formában tesszük majd, és a sorozat többségét jegyző Nebojszki László kollégánk sem lesz tétlenségre kárhoztatva.) A „védendők” helyét utolsó oldalunkon a gasztronómiai, illetve borkultúrához kapcsolódó írásokat tartalmazó Kockás abrosz című, új rovatunk veszi át, amelynek felelőse, Szünder Dezső könyvismertetővel és karácsonyi ételrecepttel jelentkezett már a Honpolgár hasábjain. A jövőben rendszeresen olvashatják egyéni stílusú ételreceptjeit, bor- és étteremkritikáit.

Egyúttal felhívom olvasóink figyelmét egyre nagyobb ütemben frissülő honlapunkra (www.bajaihonpolgar.hu) is, ahol számos, a lapban nem látható szöveges és képes anyagot és fontos információt is találnak, és böngészhetik régebbi lapszámainkat is. Törekszünk arra, hogy a nyomtatott folyóirat és a weblap jól kiegészítse egymást, és kedvet csináljanak a másik megjelenési formához. Facebook-oldalunk mellett olvasóink itt is tájékozódhatnak a lapunkkal kapcsolatos eseményekről, kiadványokról, és a lapkészítőkről is többet megtudhatnak.

Idei első, dupla lapszámunk tematikai sokszínűségére igazán nem lehet panasz; bőséggel olvashatnak város- és köztörténeti, természettudományos, kulturális jellegű írásokat, eredeti forrásokat, és a szokásos nagyinterjúink sem maradnak el. A jövőben is ehhez a változatossághoz szeretnénk tartani magunkat, de hogy törekvéseinket siker koronázza, ahhoz nemcsak minőségi szerzői gárda, hanem érdeklődő, kritikus olvasóközönség is szükséges. Mindebben számítunk a minket több mint negyedszázada követő „törzsgárdára” éppúgy, mint az azóta felnőtt, ifjabb generációkra. Mindenki elvárásainak megfelelni persze lehetetlen, de abban bízunk, hogy sokaknak tudunk érdekességeket nyújtani. Ennek szellemében kérem, hogy legyenek bizalommal a megújult Bajai Honpolgár irányában is: ajánljuk magunkat!

Mayer János

főszerkesztő