2018. május

Cím Kép

M. J. „A rengő lomb virágban ég / és készül a gyümölcsre, / a nyilt uccára lép a nép, / hogy végzetét betöltse. / Iramlanak a bogarak, / friss jelszavak repülnek. / S az aranyba vont ég alatt, /- mert beköszönt az ünnep – / a szabadság sétára megy. / Hős népe ágat lenget, / ... Olvass továbbPünkösd hava – az emlékezések ideje

Mayer János egy családfakutatás ürügyén a bácskai svábok múltjában is elmélyül. Családfájának most felkutatott ágain sok a kolluti szereplő, és a 18-19. századi ősök jó részét ebben a ma már pusztuló templomban keresztelték meg.

Egykori munkahelyén, a Bajai III. Béla Gimnáziumban emléktáblát avattak 2018. április 21-én BÁLINT LÁSZLÓ tiszteletére, aki 20 évig az iskola igazgatója, később az egykori diákokat magában tömörítő Bélás Baráti Kör elnöke volt. Lapunk korábbi munkatársának, főszerkesztőjének (2004-2014) emlékét az avatóünnepségen a baráti kör jelenlegi elnöke, egykori kollégája idézte fel beszédében, amelyet szerkesztett változatban közlünk. Szarvas ... Olvass továbbEmléktábla Bálint Lászlónak

Baja művészeti életének meghatározó alakja az erdélyi származású Kántor József festőművész, bár épp költözésre készül. Sándor Boglárka interjújában művészi indulásáról és kultúraszervezői tevékenységéről is mesél. Online Plusz rovatunk galériájában ízelítőt adunk Kántor József életének és művészetének képeiből.

Móra Ferenc nemcsak kiváló író és régész volt, de a természettudományok jó ismerője is. Hágen András írása erről az oldaláról mutatja be.

Sarlós István legújabb forrásközlése arra mutat rá, hogy az első világháború alatt mind a fronton, mind a hátországban nagy szükség volt a mesteremberekre, így szabadságolásuk sok problémát okozhatott.

2018. április 8-án, 82 éves korában elhunyt Bernschütz Sándor, a Sükösdi Általános Iskola, a Bereczki Máté Szakközépiskola, a Tóth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola, majd a III. Béla Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, a gimnázium korábbi igazgatóhelyettese. Az elhunyt kiváló tanár lapunknak is gyakori szerzője volt, alapos kutatómunkáját egykori munkahelyeinek emlékkönyvei és egy családtörténeti összefoglalás, valamint számos tanulmány ... Olvass továbbBúcsú Bernschütz Sándortól

A Hunyadi Mátyás-emlékévhez kapcsolódóan Szentjóbi Szabó Tibor családjának egy távoli ősére, Szentjóbi Szabó Lászlóra emlékezik, aki a magyar drámaírás hőskorában színdarabot írt Mátyás királyról, amelyet az első pesti színtársulat évekig játszott.

Szívünkben őrizzük, amit ránk hagytál Kovács Zita Döbbenten hallottuk márciusban a szomorú hírt: Weinträger Éva elment. A lélek, a szellem viaszteste eltörött, Éva utolsó művészkönyvének lapjai nem íródnak, nem rajzolódnak tovább. Családja, barátai, tisztelői egy tragikusan félbehagyott élet elmúlásának csendjében maradtak. Weinträger Éva Vaskúton született 1957. június 13-án. A III. Béla Gimnáziumban érettségizett, a pécsi ... Olvass továbbElhunyt Weinträger Éva képzőművész

Nemcsak Mátyás- hanem Wass Albert-emlékév is van 2018-ban. Ehhez kapcsolódik Balázs Ildikó írása, amelyben az ismert író közéleti pályáját mutatja be.

Aligha mondható mindennaposnak, hogy egy magyar orvos kánkánt táncoljon a legendás párizsi mulató, a Folies Bergere színpadán. Péter Árpádnak 1985-ben ez is megadatott, visszaemlékezéséből az is kiderül, hogyan.

Rupáner Ágnes Szombat este nagy kíváncsisággal ültem be a Bácskai Kultúrpalota nézőterére a RÁBL Színpad és Zenei Közösség előadására. Kicsit aggódtam, hogy már megint túl korán érkeztem, hiszen már 17:50-kor elfoglaltam a helyemet, és egy igazi színházi előadás – számolva az esetleges késlekedőkkel – szigorúan 7 perc késéssel kezdődik. Pontosságomat azonban nem bántam meg, mert ... Olvass továbbA „karót nyelt” és a „hurrikán” komédiája

Szünder Dezső Nem is olyan rég egy hazai televíziós csatornán futó ismeretterjesztő, gasztronómiai témájú sorozatban boncolgatták a superfood szót. Ma nagyon divatos; sok mindenre használjuk, sok minden eladható vele. Amarant, quinoa, bulgur, chia mag… Minden bizonnyal sokan találkoztak már ezekkel a manapság trendi élelmiszerekkel, de abba talán kevesen gondolnak bele, hogy kivétel nélkül mindegyiküknek van ... Olvass továbbSpárga, „a superfood”

Folyóiratunk 2018. májusi számában olvashatják Sándor Boglárka interjúját Kántor József festőművésszel. Az alábbi galéria a művész életébe és alkotásaiba nyújt betekintést.

Egy korábbi főszerkesztőnk (1990-1997), Gyulavári József képeiből és életútjának fontos tárgyi és szellemi emlékeiből nyílt kiállítás a Borbás Mihály kiállítóteremben. Ehhez kapcsolódóan lapunkban olvashatják Kincses Károly megnyitóbeszédét, a következő galériában pedig a kiállítás anyagának jó részére is rátekinthetnek. (Köszönet érte Jász Anikó szerkesztőtársunknak.)

Egy korábbi főszerkesztőnk (1990-1997), Gyulavári József képeiből és életútjának fontos tárgyi és szellemi emlékeiből nyílt kiállítás a Borbás Mihály kiállítóteremben. Ehhez kapcsolódóan lapunkban olvashatják Kincses Károly megnyitóbeszédét, Online Plusz rovatunk galériájában pedig a kiállítás anyagának jó részére is rátekinthetnek. (Köszönet érte Jász Anikó szerkesztőtársunknak.)