Emléktábla Bálint Lászlónak

Egykori munkahelyén, a Bajai III. Béla Gimnáziumban emléktáblát avattak 2018. április 21-én BÁLINT LÁSZLÓ tiszteletére, aki 20 évig az iskola igazgatója, később az egykori diákokat magában tömörítő Bélás Baráti Kör elnöke volt. Lapunk korábbi munkatársának, főszerkesztőjének (2004-2014) emlékét az avatóünnepségen a baráti kör jelenlegi elnöke, egykori kollégája idézte fel beszédében, amelyet szerkesztett változatban közlünk.

Szarvas Miklós

A III. Béla Gimnázium fennállásának eddigi 261 éve alatt rengeteg diák és dolgozó fordult meg az intézményben. Közülük kevesen lehetnek, akik elmondhatják, hogy 60 évet töltöttek különböző minőségben e falak közt. Bálint László (1933-2014) „kisgimnazistaként” 4 évet, tanárként 16 évet, igazgatóként 20 évet, a Bélás Baráti Kör elnökeként újabb 20 évet élt meg „bélásként”. Tanári és igazgatói tevékenységét magas fokú hivatástudat hatotta át. Munkáját példamutató igényességgel végezte. Szakmai tudásával, irányító tevékenységével, szellemi tekintélyt vívott ki magának.
Tanítványai közül számos elismert kutató, tudós ember, alkotó értelmiségi került ki. Kollégái szerették és tisztelték. Emberi kapcsolatait minden esetben a humánumon alapuló megértés jellemezte. Önzetlensége, szerénysége példamutató volt.

Igazgatóként országosan is köztiszteletben álló személyiséggé vált; tagja volt a Gimnáziumok Országos Szövetsége elnökségének is. Nyugdíjba vonulása után a III. Béla Gimnázium Baráti Körének elnökeként továbbra is a gimnázium támogatása volt a fő tevékenysége. A Baráti Kör célja a gimnázium munkájának szellemi és anyagi támogatása, az iskola emlékeinek, hagyományainak ápolása, a volt iskolatársak kapcsolatának fenntartása. Ezt a feladatát nagyon magas szinten látta el. Irodalmi, publikációs munkássága is jelentős. Több könyvet írt, illetve szerkesztett. Jelentős szerepe volt a Bajai Honpolgár folyóirat működésében, később két évtizeden át szerzője, 10 évig a főszerkesztője volt a lapnak.

Munkásságáért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést kapta. Baja városa pedig a Baja Város Oktatásáért kitüntetéssel ismerte el tevékenységét, az Erdei László Honvéd Alezredes Alapítvány pedig (posztumusz) Baja Város Hírnevéért díjat adományozott neki.

Amikor a Bélás Baráti Kör elnöksége az emléktábla állítását elhatározta, próbáltunk olyan helyet találni az épületben, amely valahogy „életközelibb”, mint az eddig felállított sok emlékező tábla. Amikor a helyet kiválasztottuk, tréfásan meg is állapítottuk, hogy a Babits Mihályt ábrázoló domborművel szemben igazán méltó helyre kerül. Azóta egy beszélgetésben dr. Dániel József tanár úr, egykori kisgimnazista osztálytársa idézte fel a negyedikesként átélt közös irodalmi élményeket, és ő is megerősítette, hogy Bálint László már akkor elkötelezte magát az irodalomnak, különösen annak a Nyugathoz kötődő irányzatának.

Most, amikor leleplezzük ezt a táblát, bízom benne, hogy mindazok, akik naponta szembetalálják magukat Bálint László képmásával, erőt, hitet kapnak akár a tanuláshoz, akár a tanításhoz. A Baráti Kör nevében átadjuk az emléktáblát a gimnáziumnak. Kérem Arnóczki János igazgató urat, viseljék gondját!