Spárga, „a superfood”

Szünder Dezső

Nem is olyan rég egy hazai televíziós csatornán futó ismeretterjesztő, gasztronómiai témájú sorozatban boncolgatták a superfood szót. Ma nagyon divatos; sok mindenre használjuk, sok minden eladható vele. Amarant, quinoa, bulgur, chia mag… Minden bizonnyal sokan találkoztak már ezekkel a manapság trendi élelmiszerekkel, de abba talán kevesen gondolnak bele, hogy kivétel nélkül mindegyiküknek van azonos hatással bíró, hazai megfelelője is. Félreértés ne essék, ezen élelmiszerek mindegyike valóban nagyon egészséges, kitűnő élettani hatásokkal bír, tehát nem „ördögtől való találmány”. Azonban ha van hazai megfelelője, akkor miért is használnánk helyette egy távoli dél-amerikai országból származó terméket?

Éppen ezért tölt el örömmel, hogy a tavasz beköszöntével nálunk, akár legszűkebb lakókörnyezetünkben is találhatunk frissen egy hazai superfoodot, . Tapasztalatom szerint sajnos kevesen ismerik, kevesen használják. Bevallom, magam is így voltam ezzel sokáig, de bízom benne, hogy olvasóink közül néhánynak megváltozik majd a véleménye, ahogy az enyém is megváltozott, amint felismertem e csodás zöldségben rejlő számtalan lehetőséget.

 

A spárga nagyon sokáig a kiváltságosok eledele volt annak ellenére, hogy a vadspárgát már az egyiptomiak és görögök is előszeretettel fogyasztották. A XIX. század elején azonban egyre több helyen terjedt el, az emberek megismerték, megszerették.

Hogy milyen is a spárga? Egyenes szárú növény, melynek csúcsa sűrűn pikkelyezett, a friss spárga töve mindig csillog, és talán a legfontosabb: a szára mindig roppan, soha nem hajlik. Ahogy egy év során nagyon rövid ideig kapható, úgy legnagyobb sajnálatomra a megvásárolt növény hűtőben is csak nagyon rövid ideig, 1-2 napig tárolható, tiszta ruhával betekerve, hegyével felfelé. Blansírozás után akár le is fagyasztható, ilyenkor azonban csak óvatosan bánjunk vele, mert a hegye nagyon hamar képes letörni.

A fehér és hazánkban csak kuriózumként található lila spárgát előkészítés során hámozni szükséges a tetejétől az aljáig krumplihámozóval, míg a zöld spárga csak alapos mosást igényel. Mindhárom fajta esetében az alsó fás részt el kell távolítani a felhasználás előtt. Hogy mennyit is pontosan? Hát ez örök dilemma… A bátrak, bevállalósak ökölszabály szerint járnak el, fognak egy kést, és minden szár végéből 2-2cm-t levágnak. Lehet így is, de bevallom, engem zavar, ha emiatt minden második darab rághatatlan, kevésbé élvezhető lesz. Én a spárga közepét és alját megfogom és eltöröm. Az alsó részt kidobom, a felsővel dolgozom tovább. Tudom, nem túl gazdaságos, de aki szeretne tökéletes végeredményt, annak érdemes alkalmaznia.

Hogyan főzzük? A fehér spárgát kb, 15-20 percig forró, sós vízben, a zöldet 5-10 perccel rövidebb ideig. Ne főzzük teljesen puhára, hagyjuk kicsit roppanósra, az íze így érvényesül a legjobban. A legkíméletesebb elkészítési mód a párolás, így veszik el a legkevesebb tápanyag a spárgánkból. Szerkezetéből adódóan ez az eljárás leginkább csak a zöld spárga esetén alkalmazható.

A végeredmény pedig mindenért kárpótol: a megfelelően, kíméletes módon elkészített spárgának magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van, különösen sok káliumot, magnéziumot, vasat, C és B vitaminokat tartalmaz, melyek a hegyében koncentrálódnak. Ezért sok esetben a hegyét külön letörik, azt nem is párolják, hanem nyersen tálalják. Energiatartalma mérsékelt, könnyen emészthető táplálék, bár ezt nagyban befolyásolja, mit eszünk hozzá, hogyan készítjük.
Az elkészítését illetően magam számtalan jobbnál-jobb variációval rendelkezem. Ha teljes képet szeretnék adni, arra talán két oldal is kevés lenne. De nem is ez a cél, hiszen a rövid, néhány hetes szezon alatt úgysem lehet mindent elkészíteni, nekem sem szokott sikerülni.

Párolva, majd vajon kissé átforgatva a spárga a világ talán legfinomabb körete lehet, melyet bátran tálalhatunk minden olyan étel mellé, amelyhez párolt zöldséget ennénk. Készülhet belőle krémleves, 1-1 kis darab burgonyával kiegészítve, szerecsendióval ízesítve. A spárga csúcsát minden esetben törjük le, azt csak a fentebb említett módon, nyersen, mintegy feltétként adjuk a levesünkhöz, némi reszelt sajt és tejszín társaságában.

Készülhet belőle kenyérre kenhető reggeli kence is: 20 dkg főtt, vagy konzerv csicseriborsót összeturmixolunk 8 szál zöld és 3 szál fehér spárgával, melyeket természetesen előtte megpárolunk. Ízesíthetjük néhány csepp lime lével, pár evőkanál extraszűz olívaolajjal, sóval, borssal, aki pedig még különlegesebb élményre vágyik, tegyen bele 5-6 db medvehagymalevelet. Ha már a reggeliknél tartunk… Főzzünk meg 6 szál spárgát!. Közben 0,5 evőkanál olajon kicsit süssünk meg két nagyobb szelet, vékonyra szeletelt sonkát kb 5 perc alatt. A főtt spárgákat elosztjuk a sonkán, kicsit várunk, míg átmelegszenek, majd ráütünk 1-2 db tojást. Alacsony tűzön kb. 8 perc alatt addig sütjük, míg a tojások meg nem szilárdulnak.

Egyszerűen elkészíthető főétel is tud lenni: 2 csokor spárgát pároljunk meg sós, cukros, citromleves vízben, majd sorakoztassuk a spárgákat egy tűzálló jénai tálba. 2,5 dl tejben keverjünk el 1 evőkanál zablisztet, 1 gerezd reszelt fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, 1dkg vajat. Tegyük fel a tűzre, néhány percig főzzük össze, majd a tűzről levéve keverjünk bele 10 dkg sajtot. Amikor ez is elolvadt, öntsük a spárgákra, toljuk a sütőbe 15 percre 200 ºC-on, és már készen is vagyunk az isteni főételünkkel.

A spárga jól harmonizál a sonkával, tésztával. Vegyünk 2 csomag zöldspárgát, vágjuk 2 cm-es darabokra. 5 db újhagymát karikázzunk fel, 4 gerezd fokhagymát vágjuk apró darabokra, 20 dkg sonkát csíkokra. Főzzünk meg ½ kg tésztát sós vízben. Olivaolajon futtassuk meg a hagymát, fokhagymát, dobjuk rá a sonkát, pirítsuk meg kicsit. Adjunk hozzá 1,5-2 dl vizet, a darabolt spárgákat, 10 dkg juhtúrót, vagy natúr krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt pároljuk 10 percig. Öntsük fel 2dl tejszínnel, keverjük el, zárjuk el a tüzet és 1 csokor petrezselyemmel ízesítsük. Összekeverjük a tésztával, tálaljuk.

Az élet szinte minden évben kegyes hozzánk, egyidőben hozzáférhető az eper és a spárga is. Készítsünk belőle felejthetetlen salátát! 4-5 szál spárgát daraboljunk fel, olajon pároljuk meg, szórjunk rá 1 kiskanál nádcukrot, kissé karamellizáljuk meg. Öntsük fel 1 evőkanál borecettel, fűszerezzük sóval, borssal, esetleg kevés chillivel. 50 g epret tetszés szerinti darabokra vágunk, összeforgatjuk a spárgákkal, azonnal tálaljuk.

Amint láthatjuk, a spárgával készíthető ételek elkészítésének módjában csak a képzeletünk szab határt. Használjuk bátran ezt az egészséges és nagyon ízletes hazai superfoodot. Igyunk mellé egy pohár sauvignon blanc-ból készült száraz fehérbort, mely a spárga elválaszthatatlan társa. Jó étvágyat az elkészült ételekhez!